Olejek z drzewa herbacianego nie jest wyrabiany z drzewa

Olejek z drzewa herbacianegoOlejek z drzewa herbacianego ? to pojęcie chociaż raz słyszał każdy z nas. Jest to szczególnie sławny olejek eteryczny. W rzeczywistości jest on wyrabiany nie z drzewa, ale z krzewów, które rosną w Australii. Nie są to nawet krzewy herbaciane, ale ich liście są tradycyjnie używane w tamtym miejscu do parzenia napoju. Olejek z drzewa herbacianego wyraża szereg cech, dzięki którym stał się popularny. Działa on antybakteryjnie, antywirusowo, wyjaławiająco, ściągająco oraz oczyszczająco. Jest szeroko praktykowany w pielęgnacji ciała, przeważnie w postaci czystego olejku eterycznego, który dodawany jest do wielu kosmetyków. W głównej mierze rozróżnić go można po specyficznym i świeżym aromacie. Olejek z drzewa herbacianego pachnie w pewnym stopniu miętowo – jest to ożywczy, ale również nieprawdopodobnie mocny aromat.

Olejek z drzewa herbacianego

Opisywany olejek to naprawdę mocny produkt i należy go użytkować ze szczególną ostrożnością. Można go dołączać do sklepowych odżywek i kremów, a także szamponów, lub samowolnie robić kosmetyki z jego zawartością. Sprawuje się fascynująco w szminkach, ze względu na fakt, że likwiduje opryszczkę w błyskawicznym tempie. Co najważniejsze jest on fenomenalny dla ludzi z trądzikiem. Olej z drzewa herbacianego pożytkowany jest także do oczyszczania różnych rzeczy w domu. Szoruje się nim talerze, stoły oraz blaty. Zaleca się go też używać do prania zamiast płynu do płukania ? pozostawia lekki zapach i działa dezynfekująco na wyprane rzeczy. Z cała pewnością jest to ciekawy artykuł, jest stosowany w różnych sytuacjach. Trzeba jednak wiedzieć, iż wytwarzane są także imitowane olejki eteryczne o tym zapachu, które są jedynie chemicznymi konfiguracjami. Autentyczny olejek zapachowy jest wykorzystywany po rozrzedzeniu na ciało, ale imitowany olejek eteryczny nie może być w ten sposób zastosowany, bo zagraża to oparzelizną!

Olejek z drzewa herbacianego – posiada on ponadto atrybuty wysuszające, wobec tego nie powinno się go używać w nadmiernych ilościach, ponieważ skóra może z czasem stać się bardzo sucha i nieprzyjemna w dotyku. Mimo pewnych minusów niewątpliwie jest to wyrób, który warto mieć w swoim domu! Zastępuję on często także środki do czyszczenia i jest przychylny dla środowiska oraz dla skóry.